אם בעונה הראשונה של הסדרה קיבלנו משב רוח קל , אז רבותי העונה השנייה הופכת לסדרת מתח. תכינו את הארנק
היה נדמה כי המילה ארנק איבדה קצת את החן אצל רשות המיסים, אבל בחודשים האחרונים נראה כי הנושא בוער אל קדמת הבמה.
אם צמד המילים חברת ארנק לא מציק לכם ,אין צורך להמשיך בקריאה
בעונה הראשונה ניתן הדגש למבחן ההכנסות .ככל ש 70% או יותר מהכנסות החברה מתקבלות מצד גורם משלם אחד הוגדרה החברה כחברת ארנק והכנסותיה מוסו בהתאם לשיעור המס השולי של בעל השליטה.
בעונה הנוכחית הורחב הליהוק ואל מבחן ה 70% התווספו מבחנים נוספים.
בואו נרענן את הנושא. שנים רבות ניסתה רשות המיסים לתקוף מצב בו יחיד גובה הכנסות באמצעות חברה בבעלותו שהן למעשה שכר אישי . לדוגמא מנכל חברה בעל שכר גבוה בוחר לקבל את שכרו באמצעות חברה בבעלותו ולא באמצעות תלוש שכר. במסגרת חוק ההסדרים בשנת 2016 הצליחה רשות המיסים להעביר תיקון 235 לפקודת מס הכנסה.
בתחילת הדרך נדמה היה כי במקום לבחון קיום יחסי עבודה בכל מקרה ומקרה בהתאם למבחנים שנקבעו בבתי הדין לעבודה ,קבעה רשות המיסים מבחן פשוט – 70% !
בחלוף המשבר הכלכלי בשל הקורונה, מבחן ה- 70% נעלב והלך הצידה. אל קדמת הבמה הוכנסו מבחנים חלופיים לבחינת קיום יחסי עבודה, מבחנים העושים שימוש במילים כגון :
- ..הכנסה שמקורה מפעילות של בעל השליטה והיא מסוג הפעולות הנעשות בידי עובד עבור מעסיקו
- ..מקיימים בפן המהותי יחסים הדומים במהותם ליחסי עבודה
רבותי, בתיקים ודיוני מס המתקיימים כעת בתיקי המס של עמיתים שלכם ואולי אף אצלכם,רשות המיסים בוחנת יחסי עבודה שלא עלפי המבחנים המקובלים אשר נקבעו בפסיקות רבות של בתי הדין לעבודה ואשר רובנו כציבור לרבות ציבור רואי החשבון מכירים. רשות המיסים בוחנת וקובעת מיסוי חברת ארנק לאור מבחני מס הכנסה, אשר אינם זהים לחלוטין עם אלו המוכרים ובדיוני מס הם לעיתים מסתפקים ב- דומה במהותו !!
כעת הם גם לא בוחנים את הכנסות החברה כמקשה אחת. הם יעשו הפרד ומשול.
לאור מבחני מס הכנסה כאמור הם יבחנו כל אחד ואחד מהסכמי התקשרות של שלכם עם לקוחות מוסדיים ואף עשוים למסות כל הסכם בפני עצמו כחברת ארנק ,קרי בהתאם לשיעור המס השולי של בעל השליטה, לא פעם עולה השאלה היכן מסתיים הגבול של יחסי עבודה ומתחילים יחסי מתן שירות, גבול עדין וחמקמק.
רבותי ,לעונה הזו מומלץ להצטייד בשמיכה חמה ואיכותית.
טיעונים עקרוניים כמו " קופת החולים אינה הלקוח שלי או כי בהסכם עם קופת החולים רשום שלא מתקיימים יחסי עבודה זה נחמד, אך הדגש בדיוני המס יהיה וייגע בנסיבות שלכם ,הוא ייגע בהסכם ההתקשרות שלכם עם המוסד הרפואי,הוא ייגע בכם.
מבחנים ושאלות כגון:
- מי צד להסכם ההתקשרות עם המוסד -החברה או הרופא
- מבחן הקשר האישי-זהות נותן השירות בפועל
- מי קובע את שעות הקבלה ואת תעריפי השירות כלפי הלקוח
- מי חב באחריות ומי עורך את ביטוח האחריות המקצועית
והתשובות לשאלות הללו ? הן הרות גורל.
רופא/ה,
אל תבנו על כך כי בהסכם ההתקשרות שלכם כתוב שלא מתקיימים בין הצדדים יחסי עובד-מעביד..
אין מבחנים חד ערכיים ויש מה לעשות.
אם את/ה בקבוצת סיכון של דומה במהותו ,תהיו איתנו בקשר כי יש מה לעשות ויפה שעה אחת קודם.